oběd

Oběd už nekoupíte do stokoruny, bohužel

Pokud jste dodnes nestíhali uvařit si nějaký dobrý oběd do práce, většinou jste během polední pauzy zašli s kolegy do nějaké nejbližší restaurace, kde jste si dali obědové menu a pochutnali si tak na velice dobrém, teplém jídle. Postupně jste si tak začali na tento komfort zvykat a tak jste raději obětovali devadesát korun, než abyste si ještě večer museli chodit na nákup a něco dobrého vařit. Ode dneška se ale spíše budete snažit vařit nebo se uchýlíte k ne zrovna zdravým rychlým občerstvením, protože ceny rostou, a to už nejen v obchodech u potravin, ale také i u obědů. Oběd do stokoruny už nezískáte, bohužel.

Ceny se v poslední době zvýšily snad u všeho – kromě tedy pohonných hmot, které jsou stále levnější a levnější – sice o halíře, ale přece jenom levnější. Potraviny jsou stále dražší, a to hlavně, pokud se jedná o vejce, mléčné výrobky, dále o maso nebo ovoce a zeleninu. K tomuto však přibrali i obědy v restauracích, které už ani v době menu neseženete levněji, jak za sto dvacet korun. Právě sto dvacet korun je totiž jakýsi průměr, se kterým se musí počítat.

Kde je nejlevněji a kde nejdráž?

Pokus se přece jenom budete chtít pokusit najíst se během oběda pod sto korun, zajeďte si do Jihlavy nebo Olomouce, kde své ceny za oběd stále drží pod stokorunovou hladinou. Jenže pokud nejste z těchto míst, jistě se vám nechce jezdit několik set kilometrů, abyste se najedli. Na to vám bohužel obědová pauza nevystačí.

Co se týče města, kde se najíte nejdráž, je to samozřejmě Praha. Naše hlavní město je stále hojně navštěvováno turisty, proto se není čemu divit, když se ceny v restauracích opravdu zdražují. Restaurace si chtějí na turistech přivydělat a turisti jsou ochotni zaplatit. Nicméně pro nás jakožto obyvatele České republiky je to rapidně nevýhodné. V průměru se v Praze najíte zhruba za sto osm korun.